Členovia Výboru NR SR pre zdravotníctvo navštívili nemocnice na Spiši

25.02.2010 Poprad

Poprad 25. februára (TASR) – Predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ-DS) a člen výboru Peter Markovič (SDKÚ-DS) navštívili dnes tri nemocnice v regióne Spiš.
Stretli sa s vedením nemocnice v Kežmarku, Levoči a Starej Ľubovni, pričom každá z nich má iného zriaďovateľa aj inú právnu formu.
Opoziční poslanci zhodnotili, že na Spiši je vhodné presadiť model, s ktorým prichádzajú, a to model integrovanej regionálnej zdravotnej starostlivosti. Ten má byť založený na koordinácii činnosti v jednotlivých nemocniciach.
„Nemocnica nemusí zaniknúť, je dôležité, aby sa nemocnice reprofilizovali, aby sa dohodli medzi sebou v rámci regionálneho systému. Ide o to, aby nerobila každá všetko, lebo práve tam sa strácajú finančné prostriedky a kvalita nie je veľmi vysoká, “ poznamenal Markovič.
Ako príklad uviedol kežmarskú a popradskú nemocnicu, Kežmarok robí menej akútnych zákrokov, tie posiela do Popradu a profiluje sa na jednodňovú chirurgiu a dlhodobo chorých.
Cestou riešenia problémov nemocníc podľa neho nie je ich bezhlavé rušenie, vhodnou cestou je vyprofilovanie tak, aby plnili úlohy tam, kde je to potrebné. „Jedna môže byť orientovaná na dlhodobo chorých, iná na akútnu medicínu a takýmto spôsobom môžeme dosiahnuť výsledok, ktorý bude dobrý pre celý región. Ľudia nestrania ani čo sa týka kvality a ani čo sa týka dostupnosti zdravotnej starostlivosti, “ priblížil Markovič.
Na návšteve v jednotlivých nemocniciach sa poslanci oboznamovali s hospodárením nemocníc, akým spôsobom sa vedenie snaží stabilizovať finančnú situáciu, a aj so spôsobom investovania. Nemocnici v Starej Ľubovni sa podľa Novotného darí dobre, hoci má svoje problémy.
Kežmarská nemocnica dlhodobo bojuje s viac ako dvojmiliónovým dlhom z predošlého vedenia. „Boli sme milo prekvapení, táto mestská nemocnica sa vyberá správnym smerom, hoci bojuje s dvoma údermi. Tým prvým je zníženie zmlúv so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou z roku 2008 a ten druhý úder je, že nemajú nárok na nenávratnú finančnú výpomoc, “ objasnil Novotný. Dodal, že aj napriek tomu je to dobre fungujúca nemocnica a plány do budúcna sú optimistické. Podľa Markoviča sa tam začína črtať integrovaný regionálny systém zdravotníctva.
Do levočskej nemocnice prišiel strategický investor, no zariadenie bojuje s konkurenciou v Poprade a Spišskej Novej Vsi. „Sám som zvedavý, či sa investorovi, ktorým je Agel, v spolupráci s mestom podarí vrátiť lesk, ktorý mala nemocnica na Spiši kedysi a či sa jej podarí presadiť aj v neľahkom konkurenčnom zápase, pretože tie vzdialenosti medzi nemocnicami sú maličké, “ uviedol Novotný.
 

Vyberte región